Beyoğlu Baştan Belliydi

29.03.1994 Milliyet

Refah Partisi (RP), İstanbul’un metropol ilçelerinden ilk olarak Beyoğlu’nu gözüne kestirmişti. Seçimden aylar önce RP’liler “Belediyeyi devralmak için gün sayıyoruz” diyorlar, adayları Nusret Bayraktar’a “Başkanım” diye hitap ediyorlardı. Seçim kampanyasını Galata Kulesi’ndeki basın toplantısıyla başlatan yeni Beyoğlu Belediye Başkanı, 43 yaşında, Rize Ardeşen doğumlu bir makine mühendisi. Beş yıl boyunca İl Genel Meclisi RP Grup Başkanvekilliği yapan Bayraktar seçilmesinden kısa bir süre önce Beyoğlu ve yönetimine ilişkin soruları şöyle yanıtladı:

Soru: Size nerelerden oy geliyor?
Bayraktar: Geçmişte biz daha ziyade Kasımpaşa’nın batısındaki Kulaksız, Okmeydanı, Hasköy, Halıcıoğlu, Sütlüce’den oy alıyorduk, ama şimdi İstiklal Caddesi ve çevresinden, Cihangir’den, hatta Yüksekkaldırım’dan da oy alıyoruz. Genelev kadınlarının bile yüzde 45 civarında RP’ye oy vereceği çıkıyor. Her kesimden oy alacağız. Geçmiş dönemlerle bu dönem çok farklı.

Soru: Beyoğlu’nun, Türkiye’nin kültürel merkezi olması özelliği ne olacak?
Bayraktar: Aynen korunacak. Kaybedilenler de sağlanacak. Kültürel ve tarihi doku muhafaza edilecek. İnşallah Büyükşehir Belediyesi’ni de alarak yasalar çerçevesinde, gerçek Beyoğlu insanının yaşayabileceği bir yer olacak. Etnik, dini, siyasi hiçbir ayrım gözetmeden herkese hizmet sunacağız.

Soru: Beyoğlu tüm dünyaya açık önemli bir merkez, bir pazar. Dolayısıyla sizin hem seçmeninize, hem de başkalarına karşı sorumluluklarınız var...
Bayraktar: Evet bütün dünyaya karşı sorumluluğumuz var. Bütün dünya alışverişini, mutlaka benim esnafımı rahatsız ederek yapacak değildir. Kimsenin rahatsız olmayacağı tarzda, kendi inançlarına göre, meşru ölçülerde almış oldukları ruhsatın çerçevesi içinde herkes işini sürdürebilir. Mesela 10 metrekarelik bir yere bar ya da pavyon diye ruhsat alıyor, 110 metrekare işgal ediyor ve sokaklara taşıyor.

Soru: Peki ne yapacaksınız?
Bayraktar: Belediyenin yetkileri vardır. Tabii valilik ve emniyetin yetkileri de vardır. Eğer benim denetlediğim bir yer Hıfzıssıhha kurallarına uygun değilse kapatma ruhsatım vardır. Tabii ki kapatacağım. Rüşvet, idare etme olmayacak. İstiklal Caddesi esnafı eski alışverişini yapamamaktan şikâyetçi. Mesela zenciler o bölgede esrar, eroin işi yapıyorlar. Hırsızlık, gasp, soygun, ahlaksızlıklar ayyuka çıkmış. Aileler, işadamları buraya gelmeyip Osmanbey’e kayıyorlar.

Soru: Ama akşamları iğne atsanız yere düşmüyor?
Bayraktar: Alışveriş mi yapıyorlar? Karadeniz’de de Ruslar gelip gittikten sonra kalabalık oluyor, ama ne getirip ne götürüyorlar. Ben dışarıdan gelenler memnun olsun diyerek, çevreyi, kültürü, ahlakı, manevi yapıyı tahrip etmelerine seyirci kalamam. Ben önce Beyoğlu’nda yaşayanın huzurunu düşünürüm, sonra dışarıdan gelenlerinkini.
 
YILBAŞI YASAK

Soru: Taksim’de bu yıl yılbaşı kutlaması oldu. Beyoğlu yıllardır yılbaşı için süsleniyor. RP ise yılbaşı kutlamalarını 'Hıristiyan adeti’ bularak karşı kampanya açtı. Bu kutlamalar bir gelenek haline gelebilir mi?
Bayraktar: Biz belediye olarak böyle bir geleneğe kesinlikle müsaade etmeyiz ve uygun görmeyiz. Hıristiyanlar bile yılbaşı kutlamalarına olumsuz tepki gösteriyorlar. Bir peygamberin doğumu içkiyle, kumarla, fuhuşla, ahlaksızlıkla kutlanmaz. Beyoğlu Güzelleştirme Derneği öncülüğünde 50 milyar harcanarak yapılıyor bu işler. Buradaki insanlara sorun böyle bir kutlama istiyorlar mı? Herkes, kendi inancına göre kutlama yapmakta serbesttir. Hollanda’da bile bu yıl yasayla yılbaşı kutlamaları yasaklanmıştır. Batı’da tartışılıyor, biz Müslüman ülkede uygulamaya çalışıyoruz. Kiliseye, sinagoga gitsin, evinde istediği gibi kutlasın. Benim halkımın inancına zarar vermesin.

Soru: Peki dernek bu masrafları üstlense yılbaşı kutlaması yapabilecek mi?
Bayraktar: Karşı çıkmayız, ama deriz ki Sayın Hakko, yalnızca istiklal Caddesi’nin süslenmesine harcayacağınız paranın bir kısmını, Beyoğlu’nun diğer bölgelerinin süslenmesi, açlara, işsizlere yardım için kullanalım.’ Bir gecelik süsleme için harcanacak milyonlara karşıyız.

Soru: Son zamanlarda bir Pera özlemi var. Bu konudaki girişimlere bakışınız nedir?
Bayraktar: Ne yaptılar ki? Bir Vitali Hakko’nun derneği milyarlar harcarken, Beyoğlu Belediyesi’nin bir yıllık yatırım harcaması 16 milyar. Ne oldu bu katkılar? Bizim zamanımızda yine bu harcamaları yapmayı düşünüyorlarsa, birlikte düşüneceğiz. Bizim halk meclislerimiz var. Bütün kararlar oralardan çıkacak. 3 - 5 lobinin söyledikleriyle hizmet vermek istemiyoruz. Bir kültür, alışveriş merkezi olarak Beyoğlu’nun Pera olmasına tabii ki taraftarız. Biz ahlaklı ve ülkelerarası ticareti geliştirici turizme de taraftarız, ama bu denli turizme tabii ki karşıyız.

Yazının orjinal hali




Destek olmak ister misiniz?
Doğru haber, özgün ve özgür yorum ihtiyacı
Bugün dünyada gazeteciler birer aktivist olmaya zorlanıyor. Bu durum, kutuplaşmanın alabildiğine keskin olduğu Türkiye'de daha fazla karşımıza çıkıyor. Halbuki gazeteci, elinden geldiğince, doğru haber ile özgün ve özgür yorumla toplumun tüm kesimlerine ulaşmaya çalışmalı ve bu yolla, kutuplaşmayı artırma değil azaltmayı kendine hedef edinmeli. Devamı için

Son makaleler (10)
19.11.2024 Nihayet birilerinin beklediği ve umduğu gibi Devlet Bahçeli geri adım mı attı?
10.11.2024 Abdullah Öcalan’a sormak istediğim 20 soru
10.11.2024 Hasan Cemal ile söyleşi: Zamâne Diktatörleri
07.11.2024 Burak Bilgehan Özpek ile söyleşi: Bahçeli DEM Parti açılımından ne umuyor, ne bulabilir?
06.11.2024 Transatlantik: Trump nasıl kazandı? Türk-Amerikan ilişkileri nereye?
05.11.2024 Hatem Ete ile söyleşi: Bahçeli ile Erdoğan ayrışıyor mu?
03.11.2024 Fethullah Gülen öldüğüyle kaldı
01.11.2024 Ruşen Çakır ve Kemal Can ile Haftaya Bakış (239): Esenyurt Belediyesi’ne kayyum atandı - CHP ne yapacak?
30.10.2024 Transatlantik: ABD seçimlerine son 5 - Türkiye’de çözüm süreci tartışmaları İsrail’in İran’a cevabı
27.10.2024 Ertuğrul Özkök niçin Fethullah Gülen’i çok sevmişti?
19.11.2024 Nihayet birilerinin beklediği ve umduğu gibi Devlet Bahçeli geri adım mı attı?
22.09.2024 Ruşen Çakır nivîsî: Di benda hevdîtina Erdogan û Esed de
17.06.2023 Au pays du RAKI : Entretien avec François GEORGEON
21.03.2022 Ruşen Çakır: Laicism out, secularism in
19.08.2019 Erneute Amtsenthebung: Erdogans große Verzweiflung
05.05.2015 CHP-şi Goşaonuş Sthrateji: Xetselaşi Coxo Phri-Elişina Mualefeti
03.04.2015 Djihadisti I polzuyutsya globalizatsiey I stanovitsya yeyo jertvami. Polnıy test intervyu s jilem kepelem
10.03.2015 Aya Ankara Az Kobani Darse Ebrat Khahad Gereft?
08.03.2015 La esperada operación de Mosul: ¿Combatirá Ankara contra el Estado Islámico (de Irak y el Levante)?
18.07.2014 Ankarayi Miçin arevelki haşvehararı