Derviş kırk yıllık Abantçı gibiydi

21.04.2004 Vatan

Washington

Washington’daki “İslam, Laiklik ve Demokrasi: Türk Deneyimi” başlıklı Abant Platformu toplantısının ikinci ve son gününe CHP Milletvekili Kemal Derviş damgasını bastı. Derviş, toplantının açış konuşmasında, Türkiye’yi diğer müslüman ülkelerden ayıran ana hususu “yurttaş temelli demokrasiye sahip olmak” şeklinde tanımladı. ABD’nin “Büyük Ortadoğu Projesi”ne değinmesi beklenen Derviş bunun yerine konuşmasının büyük bölümünü “çağın en önemli projesi” olarak gördüğü Avrupa Birliği’ne ayırdı.
Derviş “Büyük Avrupa”nın olmazsa olmaz koşulunu “güçlü bir müslüman unsur” olarak tarif etti ve bunun da Türkiye olduğunu söyledi. “AB’ye müslüman ve Türk olarak girmek istiyoruz” diyen Derviş, ancak AB üyesi bir Türkiye’nin Ortaoğu’ya örnek olabileceğini savundu. Derviş Washington’a başka işleri nedeniyle geldiğini ve Abant toplantısının çakışmasından da memnunuiyet duyduğunu söyledi ama söz konusu olanın “geçiyordum uğradım” olmadığı anlaşılıyordu. Konuşması sırasında, sık sık yanında oturan Devlet Bakanı Mehmet Aydın’la şakalaşan, kahve arasında, katılımcılar ve izleyicilerle uzun uzun sohbet eden, yuvarlak masa oturumlarına da katılan Derviş’in bu toplantıyı çok önemsemiş olduğunu her halinden belliydi. Toplantıya katılımının tam da kendine yeni bir siyasi gelecek hazırlamaya koyulduğu bir döneme denk gelmesi de olayı daha anlamlı kıldı.

“Türkiye kimseye model olamaz”

Derviş’in katılımı, ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan ile ikinci günkü tartışmalara katılacağı ilan edilen bazı yabancı şahsiyetlerin gelmemesiyle daha da değer kazandı. Büyük ölçüde Türk katılımcıların sürüklediği yuvarlak masa tartışmasında, Türkiye örneğinin Ortadoğu, Kafkasya ve Orta Asya’da da geçerli olup olamayacağı ele alındı. İlk sözü alan TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Burhan Kuzu uzun uzun Türkiye’deki Fransız tipi laikliğin yerine Anglo-Sakson sekülarizme geçilmesi gerektiğini anlattı ve sözlerini “Bunun için iki-üç defa daha AK Parti’yi iktidar yapmanız lazım” diyerek bitirdi.
Zaman Gazetesi yazarı Hüseyin Gülerce, bu toplantının BOP tartışmalarına denk gelmesinin önemli olduğunu belirttikten sonra şöyle devam etti: “Burada konuşulanlar sadece Türkiye’yi değil ABD’yi de ilgilendiriyor. Evet AK Parti güzel bir örnektir. Ama biliyoruz ki ne Arap dünyasından bize yönelik bir talep var, ne de bizim kendi modelimizi ihraç etmek gibi bir iddiamız.” Amerikalı antropolg Jenny White da “Arap ülkeleri Türklerden gelebilecek herhangi bir şeyi kabul edebileceğe benzemiyorlar; çünkü onu hâlâ sömürgeci olarak görüyorlar. Orta Asya ülkeleri de esas olarak Singapur, Güney Kore gibi ülkeleri kendilerine örnek alıyorlar” dedi.
Diğer birçok katılımcı da, her ne kadar “Türk İslamı” diye bir olgudan söz edilebilse de bunun bir model olarak lanse edilmesinin ve de ihracının mümkün olmadığının, hatta kimi durumlarda tehlikeli olduğunun altını çizdi.



Destek olmak ister misiniz?
Doğru haber, özgün ve özgür yorum ihtiyacı
Bugün dünyada gazeteciler birer aktivist olmaya zorlanıyor. Bu durum, kutuplaşmanın alabildiğine keskin olduğu Türkiye'de daha fazla karşımıza çıkıyor. Halbuki gazeteci, elinden geldiğince, doğru haber ile özgün ve özgür yorumla toplumun tüm kesimlerine ulaşmaya çalışmalı ve bu yolla, kutuplaşmayı artırma değil azaltmayı kendine hedef edinmeli. Devamı için

Son makaleler (10)
19.11.2024 Nihayet birilerinin beklediği ve umduğu gibi Devlet Bahçeli geri adım mı attı?
10.11.2024 Abdullah Öcalan’a sormak istediğim 20 soru
10.11.2024 Hasan Cemal ile söyleşi: Zamâne Diktatörleri
07.11.2024 Burak Bilgehan Özpek ile söyleşi: Bahçeli DEM Parti açılımından ne umuyor, ne bulabilir?
06.11.2024 Transatlantik: Trump nasıl kazandı? Türk-Amerikan ilişkileri nereye?
05.11.2024 Hatem Ete ile söyleşi: Bahçeli ile Erdoğan ayrışıyor mu?
03.11.2024 Fethullah Gülen öldüğüyle kaldı
01.11.2024 Ruşen Çakır ve Kemal Can ile Haftaya Bakış (239): Esenyurt Belediyesi’ne kayyum atandı - CHP ne yapacak?
30.10.2024 Transatlantik: ABD seçimlerine son 5 - Türkiye’de çözüm süreci tartışmaları İsrail’in İran’a cevabı
27.10.2024 Ertuğrul Özkök niçin Fethullah Gülen’i çok sevmişti?
19.11.2024 Nihayet birilerinin beklediği ve umduğu gibi Devlet Bahçeli geri adım mı attı?
22.09.2024 Ruşen Çakır nivîsî: Di benda hevdîtina Erdogan û Esed de
17.06.2023 Au pays du RAKI : Entretien avec François GEORGEON
21.03.2022 Ruşen Çakır: Laicism out, secularism in
19.08.2019 Erneute Amtsenthebung: Erdogans große Verzweiflung
05.05.2015 CHP-şi Goşaonuş Sthrateji: Xetselaşi Coxo Phri-Elişina Mualefeti
03.04.2015 Djihadisti I polzuyutsya globalizatsiey I stanovitsya yeyo jertvami. Polnıy test intervyu s jilem kepelem
10.03.2015 Aya Ankara Az Kobani Darse Ebrat Khahad Gereft?
08.03.2015 La esperada operación de Mosul: ¿Combatirá Ankara contra el Estado Islámico (de Irak y el Levante)?
18.07.2014 Ankarayi Miçin arevelki haşvehararı