En zengin 7 patronu Türkiye'ye çağırdı

08.07.2005 Vatan

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Sun Valley'de dünya çapındaki yedi şirketin en üst düzey yöneticileriyle, onların talebi üzerine bir araya geldi. Bunlar Rupert Murdoch (News Corp), Neville Isdell (Coca Cola), Howard Stringer (Sony), Craig Barrett (Intel), Michael Dell (Dell), Edward Breen (Iyco) ve Thomas Kirley (Associated Pres haber ajansı). Bu görüşmelerde Erdoğan, özellikle kalkınmada öncelikli bölgeler söz konusu olduğunda Türkiye'nin yabancı yatırımlar için ne derece cazip olduğunu anlattı ve kendilerini yatırım yapmaya davet etti.
Hükümet kaynakları, 30 ila 60 dakika arası süren ikili görüşmelerin hiçbirinde somut herhangi bir proje üzerinde tartışılmadığının altını ısrarla çizdiler. Eğer Turgut Özal, başbakanlığı veya cumhurbaşkanlığı sırasında Sun Valley gibi bir toplantıda "onur konuğu" ve tek siyasetçi olarak bulunmuş olsaydı herhalde tüm Türkiye günlerce bunu konuşurdu. Nedense Erdoğan ve kurmayları, ABD'nin ve dolayısıyla dünyanın en zenginleriyle böylesi bir buluşmayı "büyük bir olay" haline getirmediler. Kimilerine göre bunun nedeni, konferans düzenleyicilerinin, olaya medyayı fazla bulaştırmama hassasiyetleriydi. Ne var ki Erdoğan'ın otelinde basın toplantısı düzenlediği ve bunun Türkiye'de naklen yayınlandığı düşünülürse, bu medya stratejisini anlamak zorlaşıyor.
Süper zenginlerin, Erdoğan'ın yaptığı konuşmadan etkilenip etkilenmediğini Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'a sorunca "Biz bile çok etkilendik, onlar bizden daha fazla etkilendiler" cevabını aldım. Yaptığımız araştırmalardan, Başbakan'ın Çarşamba sabahı iyi bir performans sergilediği sonucuna vardık.
Ama bu noktada çok önemli bir noktanın altını çizmek gerekiyor: Sun Valley katılımcıları arasında Demokratlara yakın olanların, yani George W. Bush yönetimine eleştirel yaklaşanların sayısı hayli fazla. Bu nedenle, son dönemlerde rotasını tekrardan Washington'a çevirmiş olan Erdoğan'ın kimi katılımcılar tarafından "gereğinden fazla Amerikan yanlısı" bulunduğunu öğrendik. Bununla birlikte Erdoğan'dan, Bush'un politikalarına karşı daha sistemli ve sert eleştiriler bekleyen bu kişilerin kendisinden etkilendiklerini gizlememeleri de ilgi çekici.

"Türkiye ekonomik model olmalı"

Başbakan uçakta gelirken üç genel yayın yönetmeniyle iç politika konuştu. Ama Sun Valley'de esas gündem ekonomiydi. Nitekim Başbakan konuşmasında Türkiye'nin İslam dünyasındaki yeri ve önemini anlatırken, demokrasi ve laikliğe olduğu kadar ekonomiye de çok vurgu yaptı. Washington'un önde gelen düşünce kuruluşlarından Brookings Enstitüsü'nün Türkiye Programı Direktörü Dr. Ömer Taşpınar, Erdoğan'ın konuşmasını Vatan'a şöyle yorumladı: "Başbakan 'kültürel ve dini dinamikleri bir kenara bırakıp ekonomik ve siyasi dinamiklere bakalım' mesajı vermiş. 'Daha 10-15 yıl öncesine kadar Avrupa'nın büyük bir bölümünün demokrasiden ve her türlü özgürlükten uzak bir ortamda yaşaması da, herhalde din kaynaklı engellerle izah edilmiyordu' sözleri çok isabetli. Erdoğan'ın konuşmasının başlığı 'Türkiye ekonomik modeldir' olmalı. Gerçekten Türkiye islam dünyasında esas olarak ekonomisiyle bir model olabilir."



Destek olmak ister misiniz?
Doğru haber, özgün ve özgür yorum ihtiyacı
Bugün dünyada gazeteciler birer aktivist olmaya zorlanıyor. Bu durum, kutuplaşmanın alabildiğine keskin olduğu Türkiye'de daha fazla karşımıza çıkıyor. Halbuki gazeteci, elinden geldiğince, doğru haber ile özgün ve özgür yorumla toplumun tüm kesimlerine ulaşmaya çalışmalı ve bu yolla, kutuplaşmayı artırma değil azaltmayı kendine hedef edinmeli. Devamı için

Son makaleler (10)
19.01.2025 Bir türlü başlayamayan Erdoğan-İmamoğlu savaşı
19.01.2025 Eski PKK yöneticisi Nizamettin Taş: “Kürtler açısından önemli olan PKK’nin silah bırakması değil Suriye’deki kazanımların korunması”
12.01.2025 Kürtler Türkleri “satışa” mı getiriyor?
10.01.2025 Burak Bilgehan Özpek ile söyleşi: Erdoğan ve AKP'ye Suriye dopingi
10.01.2025 Haftaya Bakış (249): Özel'in kırmızı kartı | Akdeniz Belediyesi'ne kayyum | Ülkücülerin Öcalan kavgası
09.01.2025 Hatem Ete ile söyleşi: Türkiye seçimlere en erken ne zaman gider?
08.01.2025 Transatlantik: Yeni çözüm süreci tartışmalarının neresindeyiz? | Suriye'de HTŞ yönetiminde bir ay
07.01.2025 Arap dünyası yeni Suriye'ye nasıl bakıyor? Yusuf el Şerif ile söyleşi
05.01.2025 Esrarengiz bir süreç üzerine notlar
03.01.2025 Haftaya Bakış (248): Yeni çözüm sürecinde neler olacak? | DEM Parti'nin temasları | Kürşad Zorlu'nun istifası
19.01.2025 Bir türlü başlayamayan Erdoğan-İmamoğlu savaşı
22.09.2024 Ruşen Çakır nivîsî: Di benda hevdîtina Erdogan û Esed de
17.06.2023 Au pays du RAKI : Entretien avec François GEORGEON
21.03.2022 Ruşen Çakır: Laicism out, secularism in
19.08.2019 Erneute Amtsenthebung: Erdogans große Verzweiflung
05.05.2015 CHP-şi Goşaonuş Sthrateji: Xetselaşi Coxo Phri-Elişina Mualefeti
03.04.2015 Djihadisti I polzuyutsya globalizatsiey I stanovitsya yeyo jertvami. Polnıy test intervyu s jilem kepelem
10.03.2015 Aya Ankara Az Kobani Darse Ebrat Khahad Gereft?
08.03.2015 La esperada operación de Mosul: ¿Combatirá Ankara contra el Estado Islámico (de Irak y el Levante)?
18.07.2014 Ankarayi Miçin arevelki haşvehararı