RP - MHP Gerilimi Tırmanıyor

26.08.1994 Milliyet

- Refah Partisi ile Milliyetçi Hareket Partisi yöneticileri arasında Güneydoğu üzerine yapılan söz düellosunun ardında İç ve Doğu Anadolu’nun milliyetçi - muhafazakâr seçmenini kazanma gayretleri yatıyor
 
1991 milletvekili genel seçimlerinde Islahatçı Demokrasi Partisi’nin de katılımıyla ittifak yapan RP ile MHP (o zamanki adıyla MÇP) en büyük başarıyı bu bölgede göstermiş, örneğin Kayseri ve Kahramanmaraş’ta tüm milletvekillerini kazanmıştı. Her geçen gün merkez partilerinden uzaklaşan bu bölgenin milliyetçi muhafazakâr seçmenini kazanmak için RP, MHP ve Büyük Birlik Partisi (BBP) kıyasıya bir yarış içinde. Son yerel seçimlerde Bayburt, Yozgat, Sıvas, Erzurum, Kayseri, Gümüşhane, Karaman, Çankırı, Elazığ, Çorum, Aksaray, Erzincan ve Kahramanmaraş’ta bu partilerin toplam oyları yüzde 40 ila 50 arasında seyretti.
 
KILIÇLAR ÇEKİLİYOR
RP 1989 yerel seçimlerinde yüzde 9.8 olan oyunu 27 Mart’ta yüzde 19’a çıkardı. MHP de, BBP’nin kopmasına rağmen beş yıl içinde yüzde 4.1’den yüzde 7.9’a sıçradı. RP’nin oylarını artırmasında, birçok nedenin yanı sıra Güneydoğu’da hem devletin bazı uygulamalarını, hem PKK’yı eleştirmesi de önemli bir rol oynadı. MHP ise, Güneydoğu sorununda taviz vermeyen tutumuyla oyunu artırdı.
MHP Genel Başkan Yardımcısı Tuncay Şekercioğlu dün UBA Ajansı’na "Güneydoğu’da PKK sempatizanı olan birçok insan RP bünyesinde faaliyet yürütüyor. Bölgede RP dedikten sonra PKK demeye, PKK dedikten sonra RP demeye gerek yok” şeklinde sert bir açıklama yaptı. MHP yöneticileri bu tür demeçlerle özellikle İç ve Doğu Anadolu seçmeninin “milliyetçi” yanına sesleniyor.
RP Genel Başkan Yardımcısı Şevket Kazan ise “İslam kardeşliği”ni ön plana çıkartıp MHP’yi ve bu parti yanlısı bölgedeki güvenlik güçlerini “ırkçı” olmakla suçlayarak aynı seçmenin “İslamcı” duyarlığına hitap ediyor.
 
REFAH NEREDE ÖNDE?
Bu çekişmede şimdilik RP daha başarılı gözüküyor. 27 Mart İl Genel Meclisi seçimlerinde bu bölgede RP oylarını açık bir şekilde artırırken, MHP kısmi artışlarla yetindi, kimi yerlerde oy kaybına uğradı. Örneğin MHP oyları Kahramanmaraş’ta 8, Kırıkkale’de 7, Sivas’ta 4 puan azalırken, RP aynı illerde oylarını ortalama 7 puan artırdı. Yozgat’ta MHP oyları değişmezken, RP yüzde 13’ten yüzde 25’e çıktı.
MHP, Yozgat, Amasya, Çankırı, Erzincan, Kırşehir gibi küçük illerin belediye başkanlıklarını kazanırken, elindeki Elazığ belediyesini RP’ye kaptırdı. Refah, ayrıca Kayseri ve Erzurum büyükşehir, Malatya, Nevşehir, Tokat, Aksaray, Bayburt, Çorum il belediye başkanlıklarını kazandı.
 
EGE VE AKDENİZ’DE MHP
Ülkücü hareketin geçmişi ve bugünü üzerine çalışmalarıyla tanınan, Birikim dergisi yazarı Tanıl Bora, MHP’nin İç ve Doğu Anadolu’da RP karşısında gerileme içinde olmasını, bazı parti yöneticilerinin “siyasi ümmetçilik” aleyhtarı görüşlerinin dozlarını ayarlayamamasına bağlıyor. Buna karşılık MHP’nin, son seçimlerde belli başlı Ege ve Akdeniz illerinde RP’nin 4-7 puan ilerisinde olduğunu hatırlatan Bora Milliyet’e şöyle konuştu:
“MHP Kürt sorunu konusunda şahinlik yaparak, bu arada Refah’a da yüklenerek, Güneydoğu’dan göç alan Batı yerleşim merkezlerinde güçlenmeye çalışıyor. Nitekim 27 Mart’ta MHP, oy oranını Adana’da yüzde 18’e, İçel’de yüzde 14’e, Antalya’da yüzde 13’e çıkarttı. Ayvalık, Turgutlu, Salihli, Kilis, Osmaniye, Kozan, Kadirli, Anamur, Kale, Kırıkhan, Dörtyol gibi ilçelerde belediye başkanlıklarını kazandı.”
 
RP'DEN YENİ ATAK
RP Genel Başkan Yardımcısı Şevket Kazan da on bir günlük Güneydoğu gezisinde, partilerinin Marmara bölgesi dışında Batı’dan fazla oy alamamaları geleneğini yıkmaya çalışacaklarını belirtti. Kazan, RP Genel Başkanı Necmettin Erbakan’ın bilfiil gözetiminde bu bölgelere karşı yeni çalışma stratejileri uygulayacaklarını da sözlerine ekledi.
Aynı gezi boyunca, Batı’ya göç etmiş olan Kürtlerin ciddi bir bölümünün Refahçı olduğunu söyleyen Kazan, RP'nin Batı bölgelerinde hiçbir şekilde Türk milliyetçiliğine yakın politikalar geliştirmeyeceğinin işaretini verdi.
 
KAVGANIN KÖKLERİ
İki parti arasındaki çekişme ciddi olarak ilk kez Milli Selamet Partisi’nin Cumhuriyet Halk Partisi ile koalisyona gitmesi ve kısa süre sonra sol siyasi mahkûmlara genel af çıkartılmasıyla su yüzüne çıktı. Daha sonra MHP ve MSP Milliyetçi Cephe koalisyonlarında bir araya geldi, fakat iki partinin gençleri, ülkücülerle akıncılar yer yer çatıştı.
12 Eylül’de iki parti de kapatıldı, yöneticileri cezaevine konuldu. Yargılanma süreci boyunca cezaevindeki ülkücü gençlerin bir bölümünde İslamileşme yaşandı. Bunların bazıları radikal İslamcı gruplara katıldı. Muhsin Yazıcıoğlu liderliğindeki. daha ılımlı olan “Türk-İslam ülkücüleri” ise MÇP’de bir süre kalıp BBP’yi kurdu.
 
 
 
 
İpleri Koparan Tablo
Yakın bir zamana kadar birbirleriyle uğraşmamaya dikkat eden MHP ile RP’nin arası 27 Mart seçimlerine az süre kala açıldı. MHP Genel Başkanı Alparslan Türkeş'in, Başbakan Tansu Çiller’in çağrısına uyarak Taksim'deki "Laiklik ve Atatürk’e Saygı" mitingine katılması ipleri kopardı. MHP yanlısı yayın organlarında RP liderinden “Şerbakan diye söz edilmesi, yerel seçim kampanyalarında MHP'lilerin, DSP ile birlikte Refah’ı bölücülükle suçlaması ise cepheleşmeyi hızlandırdı.
 
Kazan’ın Sözleri
Diyarbakır, Mardin, Elazığ, Tunceli ve Bingöl illerini kapsayan dört kişilik Refah Partisi heyetinin başkanı olan RP Genel Başkan Yardımcısı ve TBMM Grup Başkanvekili Şevket Kazan’ın Milliyet’e verdiği demeçteki şu sözler MHP yönetimini kızdırdı ve adeta bir savaş patladı:
“Bizim olağanüstü hal görüşmelerinin gizli yapılması talebimizin bir nedeni de özel tim denen timlerin yapısıdır. Şimdi ben Türkeş’in hükümeti neden bu kadar gönülden desteklediğini açık seçik görüyorum. Türkeş öteden beri ülke problemlerini, demokrasiden söz edip silahla çözümlemeyi düşünen biridir. Bu, onun yapısında var. Burada özel timler kullanılarak siyaset yapılıyor. Bu timlerin bazıları bozkurt işareti yapıyor. Bunlar devletin koruyuculuğunu mu, yoksa bir partinin propagandasını, silahlı militanlığını mı yapıyor? Bunlar tehlikelidir. Bunları Meclis’te mutlaka dile getireceğiz.
Türkiye’de milliyetçilik - komünistlik hareketi başladı, içinde bunları görüyoruz. Sünni - Alevi mücadelesi başlatıldı içinde bunları görüyoruz. Bugün Türk-Kürt mücadelesi uyandırılmak isteniyor ve yine içinde bunları görüyoruz. Demek oluyor ki bunlar varlıklarını ancak bu şiddet eylemleriyle sürdürebiliyorlar. Ve bu şiddet eylemlerinden yararlanarak kendilerini bir nevi kahraman, kurtarıcı olarak göstermek istiyorlar.”

Yazının orjinal hali




Destek olmak ister misiniz?
Doğru haber, özgün ve özgür yorum ihtiyacı
Bugün dünyada gazeteciler birer aktivist olmaya zorlanıyor. Bu durum, kutuplaşmanın alabildiğine keskin olduğu Türkiye'de daha fazla karşımıza çıkıyor. Halbuki gazeteci, elinden geldiğince, doğru haber ile özgün ve özgür yorumla toplumun tüm kesimlerine ulaşmaya çalışmalı ve bu yolla, kutuplaşmayı artırma değil azaltmayı kendine hedef edinmeli. Devamı için

Son makaleler (10)
24.11.2024 Kürt realitesi, Kürt sorunu realitesi, Kürt siyasi hareketi realitesi
19.11.2024 Nihayet birilerinin beklediği ve umduğu gibi Devlet Bahçeli geri adım mı attı?
10.11.2024 Abdullah Öcalan’a sormak istediğim 20 soru
10.11.2024 Hasan Cemal ile söyleşi: Zamâne Diktatörleri
07.11.2024 Burak Bilgehan Özpek ile söyleşi: Bahçeli DEM Parti açılımından ne umuyor, ne bulabilir?
06.11.2024 Transatlantik: Trump nasıl kazandı? Türk-Amerikan ilişkileri nereye?
05.11.2024 Hatem Ete ile söyleşi: Bahçeli ile Erdoğan ayrışıyor mu?
03.11.2024 Fethullah Gülen öldüğüyle kaldı
01.11.2024 Ruşen Çakır ve Kemal Can ile Haftaya Bakış (239): Esenyurt Belediyesi’ne kayyum atandı - CHP ne yapacak?
30.10.2024 Transatlantik: ABD seçimlerine son 5 - Türkiye’de çözüm süreci tartışmaları İsrail’in İran’a cevabı
24.11.2024 Kürt realitesi, Kürt sorunu realitesi, Kürt siyasi hareketi realitesi
22.09.2024 Ruşen Çakır nivîsî: Di benda hevdîtina Erdogan û Esed de
17.06.2023 Au pays du RAKI : Entretien avec François GEORGEON
21.03.2022 Ruşen Çakır: Laicism out, secularism in
19.08.2019 Erneute Amtsenthebung: Erdogans große Verzweiflung
05.05.2015 CHP-şi Goşaonuş Sthrateji: Xetselaşi Coxo Phri-Elişina Mualefeti
03.04.2015 Djihadisti I polzuyutsya globalizatsiey I stanovitsya yeyo jertvami. Polnıy test intervyu s jilem kepelem
10.03.2015 Aya Ankara Az Kobani Darse Ebrat Khahad Gereft?
08.03.2015 La esperada operación de Mosul: ¿Combatirá Ankara contra el Estado Islámico (de Irak y el Levante)?
18.07.2014 Ankarayi Miçin arevelki haşvehararı