Kürtler Türkleri “satışa” mı getiriyor?

12.01.2025 rusencakir.com

MHP lideri Devlet Bahçeli 2024 ekim ayında önce DEM Parti'ye elini uzattı, ardından Abdullah Öcalan'ın TBMM'de DEM Parti Grubu'nda konuşma yapmasını önerdi ve en sonunda bir an önce DEM Partililerin İmralı'da Öcalan'la görüşmesi çaırısı yaptı. Ve dediği oldu. Pervin Buldan ve Sırrı Süreyya Önder Öcalan ile görüştüler, daha sonra yanlarına Ahmet Türk'ü de alarak siyasi partileri ziyaret ettiler.
Bahçeli'nin vesile olduğu ve benim “yeni çözüm süreci” adını verdiğim bu süreçten olumlu bir sonuç çıkacağına inanan pek yok. Bunun ilk akla gelen nedeni geçen seferki sürecin, can-ı gönülden çözüm isteyen tüm taraflarda yaratmış olduğu büyük hayal kırıklığı. “O gün olmadı, bugün hiç olmaz” diye düşünen çok. “Bugünün koşulları dünden daha elverişli” diyen az sayıda kişi de var fakat onlar da Ortadoğu'nun son dönemde yaşadığı büyük altüst oluşların; daha önemlisi bu sürede güçlenen ve güç kaybeden aktörlerin ayrı, Türkiye'nin bu sorununu çözmesini engellemek için ellerinden geleni yapacaklarını düşünüyorlar.

Çözümden korkanlar
Ama bu yazının konusu çözümü arzulayanlardan ziyade istemeyenler. Haksızlık etmeyelim içlerinden “sübjektif olarak” çözüme karşı değiller ama bunlar Türkiye'nin ağzıyla kuş tutsa bu işi çözemeyeceğine inanmış haldeler. Benim “profesyonel kötümserler” dediğim bu kişilerin dile getirdiği “objektif” nedenlerin (engellerin) herbiri ilk bakışta haklı görünebilir fakat bu ülkenin halkları isterlerse pekala bunların hepsini aşabilirler.
Çözüm istemeyenlerin içinde tabii ki açık açık “Türk ile Kürt asla kardeş olamaz, olmasınlar da zaten” diyen pek yok. Dolayısıyla alenen “çözüm filan istemiyorum” diyenlerle de çok karşılaşmıyoruz ama öyle bin dereden su götürüyorlar ki bu kişilerin çözümden epey korktukları anlaşılıyor.

“Erdoğan'ın eli güçlenir!”
Bugün iktidara muhalif olan kişilerin bir kısmı, Bahçeli'nin başlattığı açılımın olumlu anlamda sonuçlanmasının Cumhur İttifakı'nı, özellikle de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı çok güçlendireceğini düşünüyor ve bu nedenle başta CHP olmak üzere muhalefet partilerinin sürece dahil olmamalarını öneriyor.
İlk bakışta doğru gibi görünüyor. Ama ortada çok ciddi bir sorun var: Eğer başta CHP olmak üzere muhalefet sürecin dışında kalır, hatta bunu engellemey çalışır, buna rağmen süreç başarılı olursa tabii ki iktidar güçlenir. Buna karşılık başta CHP olmak üzere muhalefet bu süreç içinde yer alır, buna katkıda bulunur, hele belli noktalarda inisiyatifi ele alabilirse çözümden de ciddi oranda pay alır.
Başta CHP olmak üzere muhalefete yapılan, “nasıl olsa başarılı olmazlar” ön kabulüyle yapılan “bekleyin görün” telkinleri bu partilerin pekala aleyhine olabilir.

“Demokrasiyi sattırmayız!”
Bir diğer itiraz da “demokrasinin ıskalandığı” önermesi üzerinden ve sürece dahil olan Kürtlere hitaben yapılıyor. Malum gerek Bahçeli, gerekse Erdoğan bu yeni dönemde açıldığını söyledikleri “fırsat penceresi”nin hedefini PKK'nın kayıtsız şartsız silah bırakmasıyla sınırlandırıyor, herhangi bir demokratikleşme vaadinde bulunmuyolar. Zaten Kürt sorununun varlığını bile kabul etmiyorlar.
Hal böyle olunca “demokrasi olmadan Kürt sorununu nasıl çözeceksiniz?” gibi ilk bakışta haklı gibi görünen bir argüman tartışmaları domine ediyor. Örneğin Bahçeli'nin başlattığı süreç boyunca yaşanan her kayyum uygulaması bu argüman sahipleri tarafından büyük bir coşkuyla köpürtülüyor. Kimisi DEM Partililere -ve Kürtlere- “iktidar sizi satışa getiriyor” derken bazıları da “siz bizi satıyorsunuz” diyerek işi ilginç bir yere taşıyorlar.

Kim kimi satıyor?
Sahiden Kürtler muhalif Türkleri demokrasi dışındaki birtakım beklentileri uğruna satıyorlar mı? İsterseniz yakın zamandan bir örnek verelim. Selahattin Demirtaş, 3 Mayıs 2023'te şöyle bir tweet attı: (https://x.com/hdpdemirtas/status/1653821733198069760)
Sonra ne mi oldu? Kılıçdaroğlu, Kürtlerin de ezici çoğunluğunun desteğini almasına rağmen ilk turda Erdoğan'ın gerisinde kaldı. Üstelik ikinci tur öncesinde Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ ile imzaladığı protokolde alenen onları sattı.
Dün aynı Demirtaş, DEM Parti heyetinin ziyaretinden sonra yaptığı yazılı açıklamada “Sayın Devlet Bahçeli” dedi diye yine birileri kendisine laf etmeye kalktı. İnsan gerçekten ne diyeceğini şaşırıyor...
Çok da uzatmak istemiyorum, ama Kürtlere ve onların siyasi temsilcilerine yönelik küçük gören, ders vermeye kalkan, aşağılayan ve hesap soran tavırlar artık bıktırdı. Neyin hesabını kimden soruyorsunuz? Kim borçlu, kim alacaklı?



Destek olmak ister misiniz?
Doğru haber, özgün ve özgür yorum ihtiyacı
Bugün dünyada gazeteciler birer aktivist olmaya zorlanıyor. Bu durum, kutuplaşmanın alabildiğine keskin olduğu Türkiye'de daha fazla karşımıza çıkıyor. Halbuki gazeteci, elinden geldiğince, doğru haber ile özgün ve özgür yorumla toplumun tüm kesimlerine ulaşmaya çalışmalı ve bu yolla, kutuplaşmayı artırma değil azaltmayı kendine hedef edinmeli. Devamı için

Son makaleler (10)
19.01.2025 Bir türlü başlayamayan Erdoğan-İmamoğlu savaşı
19.01.2025 Eski PKK yöneticisi Nizamettin Taş: “Kürtler açısından önemli olan PKK’nin silah bırakması değil Suriye’deki kazanımların korunması”
12.01.2025 Kürtler Türkleri “satışa” mı getiriyor?
10.01.2025 Burak Bilgehan Özpek ile söyleşi: Erdoğan ve AKP'ye Suriye dopingi
10.01.2025 Haftaya Bakış (249): Özel'in kırmızı kartı | Akdeniz Belediyesi'ne kayyum | Ülkücülerin Öcalan kavgası
09.01.2025 Hatem Ete ile söyleşi: Türkiye seçimlere en erken ne zaman gider?
08.01.2025 Transatlantik: Yeni çözüm süreci tartışmalarının neresindeyiz? | Suriye'de HTŞ yönetiminde bir ay
07.01.2025 Arap dünyası yeni Suriye'ye nasıl bakıyor? Yusuf el Şerif ile söyleşi
05.01.2025 Esrarengiz bir süreç üzerine notlar
03.01.2025 Haftaya Bakış (248): Yeni çözüm sürecinde neler olacak? | DEM Parti'nin temasları | Kürşad Zorlu'nun istifası
19.01.2025 Bir türlü başlayamayan Erdoğan-İmamoğlu savaşı
22.09.2024 Ruşen Çakır nivîsî: Di benda hevdîtina Erdogan û Esed de
17.06.2023 Au pays du RAKI : Entretien avec François GEORGEON
21.03.2022 Ruşen Çakır: Laicism out, secularism in
19.08.2019 Erneute Amtsenthebung: Erdogans große Verzweiflung
05.05.2015 CHP-şi Goşaonuş Sthrateji: Xetselaşi Coxo Phri-Elişina Mualefeti
03.04.2015 Djihadisti I polzuyutsya globalizatsiey I stanovitsya yeyo jertvami. Polnıy test intervyu s jilem kepelem
10.03.2015 Aya Ankara Az Kobani Darse Ebrat Khahad Gereft?
08.03.2015 La esperada operación de Mosul: ¿Combatirá Ankara contra el Estado Islámico (de Irak y el Levante)?
18.07.2014 Ankarayi Miçin arevelki haşvehararı